Uudet maksutavat – Mitä ne ovat ja miksi ihmiset käyttävät niitä?

(Uudet maksutavat ovat muuttaneet kaupankäyntiä kuluttajien keskuudessa valtavasti) Kuva: Shutterstock

Vuonna 2019 jopa 55% kaikista netissä tapahtuneista kaupoista tehtiin käyttäen vaihtoehtoisia maksutapoja. Tässä artikkelissa sukellan vaihtoehtoisten maksutapojen kiehtovaan maailmaan ja kerron hieman tulevaisuuden trendeistä.

Kun jostain käsitteestä tai asiasta tulee valtavirtaa, se muuttaa villityksen normiksi. Näin on käynyt vaihtoehtoisten maksutapojen kohdalla. Toimialaennusteiden mukaan jopa yli 60% kaikista netistä tapahtuvista maksuista tullaan tekemään vaihtoehtoisilla maksutavoilla lähitulevaisuudessa. Vaihtoehtoisten maksutapojen suosiota ajaa eteenpäin ennen kaikkia kuluttajien kasvava halukkuus tehdä ostoksia mahdollisimman helposti netissä ja muualla.

Mutta maksukeinojen suosiota lisää myös muun muassa nettipelien pelaajien halu päästä pelaamaan pelejä mahdollisimman nopeasti. Käyttämällä vaihtoehtoisia maksutapoja pelaajat voivat nimittäin tehdä talletuksia huomattavasti helpommin pelisivustoille kuin tekemällä esimerkiksi pankkisiirtoja. Pelaajat tunnetusti arvostavat helppoja ratkaisuja ja ehkäpä juuri siksi he suosivatkin nopeita kasinoita ja vaihtoehtoisia maksutapoja.

Mitä vaihtoehtoiset maksutavat oikeastaan ovat?

Vaihtoehtoiset maksutavat muistuttavat omalla tavallaan vaihtoehtoisia musiikkigenrejä. Uusi musiikkigenre nousee lopulta valtavirtaan, kun ihmiset alkavat kuuntelemaan genreä enemmän. Samoin on käynyt myös vaihtoehtoisille maksutavoille.

Vaihtoehtoinen maksutapa on käsitteenä yhtä helposti ymmärrettävä kuin miltä se kuulostaa. Vaihtoehtoinen maksutapa on kirjaimellisesti toisenlainen maksutapa. Vaihtoehtoiset maksutavat ovat maksukeinoja, joita ihmiset voivat käyttää käyttämättä maksu- tai luottokortteja. Erilaisia maksutapoja on kuitenkin valtavan paljon tänä päivänä ja tässä artikkelissa tutustumme vain muutamaan niistä.

Ihan ensiksi on olemassa vaihtoehtoisia maksutapoja, jotka hyödyntävät pankkisiirtoja. Näihin tapoihin emme kuitenkaan perehdy syvällisemmin, koska ne ovat monille entuudestaan hyvin tuttuja.

Toinen suosittu ja huomattavasti kiinnostavampi maksutapa on digitaaliseen lompakkoon perustuva ratkaisu. Käyttäessään tällaista tapaa kuluttaja tekee maksun ostamastaan tuotteesta tai palvelusta mobiililaitteellaan. Yleisesti ottaen tällaiset maksut tehdään erillisen mobiiliapplikaation avulla, joihin ostajan täytyy ensiksi yhdistää maksu- tai luottokorttinsa. Erityisesti näiden maksukeinojen suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina ja ne ovat tänä päivänä yksiä suosituimmista maksutavoista.

Miksi vaihtoehtoiset maksutavat ovat tulleet niin suosituiksi?

Vaihtoehtoiset maksutavat ovat nousseet suosituiksi ennen kaikkea siksi, että yhä useampi kuluttaja halua tehdä ostoksensa verkossa tänä päivänä. Ihmiset ovat lisäksi myös valmiimpia tekemään ostoksia, mikäli he voivat tehdä niitä helposti ja siksi vaihtoehtoiset maksutavat ovat nousseet todella suosituiksi maksukeinoiksi.

Tärkeimmät kolme vaihtoehtoisten maksutapojen suosiota ajavaa tekijää ovat: kysyntä, helppous ja teknologian kehittyminen. Tämän päivän kuluttajat muuttavat ostoskäyttäytymistään jatkuvasti ja kuluttajat haluavat kasvavasti käyttää helpompia vaihtoehtoisia maksutapoja perinteisten hitaiden maksutapojen sijasta. Teknologian kehittymisen ansiosta kuluttajat pystyvätkin tänä päivänä käyttämään todella monia helpompia ja nopeampia maksutapoja ostostensa tekemiseen.

Suosituimmat vaihtoehtoiset maksutavat

PayPal ja Trustly ovat yksiä tunnetuimmista ja suosituimmista vaihtoehtoisista maksutavoista. Ne ovat palveluntarjoajia, jotka siirtävät korttimaksuja kauppiaiden ja kuluttajien välillä. PayPal ja Trustly ovat kansainvälisiä yhtiöitä ja ne tukevat useita eri valuuttoja maksujen tekemisessä, minkä takia monet ihmiset suosivatkin näiden palveluiden käyttämistä ostosten tekemiseen netissä.

PayPalin ja Trustlyn kaltaisten maksutapojen suosiota selittää ennen kaikkea niiden tuoma turva asiakkaille ja myyjille. PayPalilla ostoksia tehdessä myyjä ei näes pysty ikinä saamaan asiakkaansa korttitietoja käsiinsä ja PayPal takaa myös ostajan turvan asiakkaille. Ostajan turvan avulla asiakas voi saada ostoksestaan maksamansa summan kokonaan takaisin, jos hänen ostamansa tuote tai palvelu on viallinen tai mikäli jokin menee pieleen kaupankäynnin yhteydessä.

Kauppiaat eivät kuitenkaan yleisesti ottaen suosi PayPalia, sillä osa asiakkaista käyttää PayPalin ostajan turvaa väärin. Myyjät eivät myöskään siksi suosi PayPalin tapaisia maksutapoja, koska he joutuvat maksamaan palvelumaksuja, kun asiakas käyttää PayPalia maksutapana ostoksen tekemiseen.

Edellä mainittujen maksutapojen lisäksi myös MobilePay on noussut erittäin suosituiksi maksutavaksi kuluttajien keskuudessa. MobilePayta käyttäessään kuluttaja pystyy maksamaan ostoksensa näppärästi puhelimella. MobilePay ei vaadi verkkopankkitunnistautumista ja se on vaihtoehtoisista maksutavoista kiistattomasti nopein.