Talous kuntoon – lisää tulonlähteitä

Moni Suomalainen pohtii tälläkin hetkellä, mitä hänen tulisi tehdä, että saisi rahat riittämään juoksevien menojenkin jälkeen. Tämä on valitettavan monelle kuukausittainen, viikottainen ja jopa päivittäinen ongelma. TES:in tarjoamalla minimipalkalla huhkiminen, 40 tuntia viikossa, ei kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta usein ei toista vaihtoehtoa edes ole. Vai onko? Seuraavassa tarkastelemme erilaisia steppejä, jota voit ottaa, kohentaaksesi taloudellista tilannettasi. Kaikkein tärkeimpänä on kuitenkin henkilökohtainen motivaatio. Mikäli sinulla ei ole minkäänlaista motivaatiota parantaa elämänlaatuasi taloudellisesti, ei mikään poppakonsti maailmassa tee sinua varakkaammaksi. Kaikki lähtee siis henkilöstä itsestään, sekä halusta muuttaa asioita.

raha kasvamaan

Toiminimi

Toiminimen perustaminen Suomessa on helppoa, sillä se ei vaadi hirveästi paperitöitä, eikä kirjanpitoa (yksinkertainen kirjanpito riittää). Toiminimen saat pystyyn alle 2 viikossa ja se maksaa n. 200€ kaikkineen lupineen ja virastoleimoineen päivineen. Toiminimen avulla pystyt tekemään esimerkiksi sivutöinä freelancerin hommia, mikäli käyt normaalissa päivätöissä. Internet on pullollaan erilaisia ansaintamahdollisuuksia niille, jotka näitä haluavat hyödyntää. Yksi suosituimpia internetin rahantekovälineitä on ns. affiliate-markkinointi. Affiliate-markkinoinnilla tehtävänäsi on hankkia yritykselle X lisää asiakkaita, mainostamalla heidän tuotteitaan & palveluita omissa kanavissasi.

Tällaisia ovat esimerkiksi verkkokaupat, nettihuutokaupat, sekä netticasinot. Mm. täältä löydät kymmeniä pelifirmoja, joiden avulla pääset affiliate-markkinoinnissa alkuun. Kun olet liittynyt heidän affiliate-ohjelmiinsa, sinun tulee enää etsiä pelaajia ja saada heidät kyseisen yrityksen asiakkaaksi. Kuulostaako liian helpolta? Hyvä, koska se on helppoa. Tässä kuitenkin esiin nousee jälleen henkilökohtainen motivaatiotaso, sekä pitkäjänteisyys. Huomaathan, että et varmasti ensimmäisen päivän, kuukauden, tai välttämättä vuodenkaan jälkeen ole vielä huomannut merkittävää rahavirtojen kasvamista, mutta kärsivällisellä työnteolla pystyt tähän itse vaikuttamaan.

Sijoittaminen

Nyt kun olet keksinyt itsellesi päivätöiden lisäksi toisen tulonlähteen, on aika keksiä miten tuo ylimääräinen raha sijoitetaan. Mikäli ensimmäisenä mieleesi tuli uudet kengät, tai uusi televisio, ollaan jo väärillä raiteilla. Vaikka ylimääräinen raha alussa tuntuukin kivalta, tulee sinulla olla pitkäjänteisyyttä laittaa tämä ylimääräinen varallisuus kasvamaan. Hyvä keino tähän on rahojen sijoittaminen. Sijoittamista on monentyyppistä, mutta mikäli tämä on konseptina sinulle täysin uusi, suosittelemme esimerkiksi lukemaan sijoittajaguru Jukka Oksaharjun tuotantoa. Hän kertoo kirjoissaan selvällä suomenkielellä, miten pääset sijoittamisessa alkuun. Voimme kuitenkin todeta, ettei sinulla tarvitse olla tuhansia euroja pääomaa voidaksesi olla menestynyt sijoittaja. Jo muutama kymppi kuukaudessa riittää siihen, että pääset alkuun.

Usein kun sijoittajilta kysytään mitä virheitä he ovat työssään tehneet, he kaikki vastaavat: Kun vain olisin aloittanut sijoittamisen aikaisemmin. Eli lyhyesti: Paras aika aloittaa sijoittaminen, on nyt. Mitä nopeammin saat laitettua pääoman kasvamaan, sen nopeammin pääset tavoitteeseesi.

Elämäntavat

Sen lisäksi että olet hankkinut lisää tulonlähteitä, sekä sijoittanut saatuja varoja, tulee sinun kiinnittää huomiota myös elämäntapoihisi. Jokaiselta henkilöltä löytyy rahareikiä, jotka on tukittavissa. Tämä ei ole helppo tehtävä, sillä pyrimme yleensä perustelemään näitä täysin irrationaalisilla väitteillä itsellemme. Sinun tuleekin subjektiivisesti tarkistella kotitaloutesi menoja, sekä tehdä tiukkoja päätöksiä siitä, mihin aiot tienaamasi rahat jatkossa sijoittaa. Tämä voi hetkellisesti tarkoittaa esimerkiksi ulkona syömisen vähentymistä, tai haaveiluja pitkistä lomamatkoista. Vaikka emme suosittelekaan kaikkea nautinnollisen tekemisen pois heittämistä, tulee sinun pitää järki päässä rahojesi kanssa. Pitkäjänteisellä työllä sekä säästämisellä, petaat itsellesi, sekä mahdollisesti perheellesi valoisamman tulevaisuuden.

Kuten ylläolevasta artikkelista varmaan pystyitkin päättelemään, kaikkea näitä sitoo motivaatiokyky, sekä pitkäjänteisyys. Vanha ja ehkä vähän jo kulunut sanonta: “se on maraton, ei sprintti” pitää säästämisessä, sekä talouden korjaamisessa erittäin hyvin paikkansa.